↑ Return to Bedrijfstrainers

Kees van Rooyen

kees van rooyenWie is Kees van Rooyen?
Als zesde kind uit een groot Betuwe’s boerengezin leerde ik al vroeg op m’n eigen benen te staan, je moest er snel bij zijn. Al vroeg moesten we meehelpen met de dagelijkse arbeid, en voor ontspanning was niet al te veel tijd. Gericht sporten was er niet bij, gewoon harder werken, dat was het motto. Toch was het loopvirus al vroeg in me geslopen, het begon op het schoolplein met onderlinge wedstrijdjes daar blonk ik uit tot frustratie van grotere klasgenoten. Die kennis en het gevoel van winnen liet me niet meer los en zo ging ik op 17 jarige leeftijd naar een atletiekclub. De begeleiding en aandacht die ik daar tegenkwam was proffessioneel. Een fase met veel verhuizingen volgde, en pas 10 jaar later ging ik voetballen en hardlopen, dat leek mij een ideale combi, later bleek dat niet zo te zijn.

Er gaat een heel proces aan voorbij voordat je alle in-en outs van het hardlopen kent, en eerlijk gezegd, het blijft nu nog altijd een leerproces. Telkens zie, hoor of ervaar ik weer nieuwe aspecten om toe te voegen aan de kennis van trainen. Juist daarom is het niet alleen belangrijk, maar ook dankbaar werk om al deze kennis, niet alleen voor jezelf te gebruiken, maar te delen met anderen. Het gaat dan om de details, weliswaar het moeilijks om over te brengen, maar zij kunnen het verschil maken.

De R2D winkel is voor mij een plaats waar ik veelal mensen tegenkom die ook graag over hardlopen praten, tips willen hebben, en daar ontspruiten veel nieuwe activiteiten. Natuurlijk uit commercieel belang, maar het gaat ook samen met de passie voor het lopen.

Welke afstanden loop je het liefst?
Ik ervaar nu dat hardlopen op recreatief niveau (gedwongen door leeftijd) een fijne sport is, het wedstrijdelement is minder aanwezig. Ik klim wat vaker op de fiets en bij droog weer is skeeleren heerlijk om te doen. Variatie in beweging is voor iedereen aan te raden, zeker als het gaat om algemene fitheid.

Hoe bereidt je je voor op een wedstrijd?
Zenuwen voor een wedstrijd kom ik niet meer tegen, wel me mentaal goed voorbereiden, dat bepaalt of de wedstrijd goed verloopt

Wat wil je andere lopers meegeven?
Voor veel mensen geldt dat het plezier van lopen het grootste goed is, natuurlijk zijn er ook sporters die verder gaan. Deze categorie geeft het hardlopen “het gezicht”, daar voel ik me als trainer ook wel het meest toe aangetrokken

 
Share